La pedra seca
La construcció de murs de pedra seca i d’altres estructures per a l’agricultura i la ramaderia, sense l’addició d’altres materials de construcció, forma part del coneixement de l’home des de la prehistòria. La seva presència està molt estesa tant dins com fora de les zones habitades de les zones rurals de Xipre, Croàcia, Espanya, França, Grècia, Itàlia, Eslovènia i Suïssa. Els murs en particular són presents en terrenys en pendent on fan un paper essencial per evitar les esllavissades i en terrenys plans on eviten inundacions i altres fenòmens d’erosió. Les estructures de pedra seca són sempre un element en harmonia amb el medi ambient i les tècniques emprades un reflex de la relació de l’home amb la naturalesa. Per les raons exposades i el valor immaterial d’aquest coneixement ancestral, l’art de la construcció amb pedra seca va entrar el 2018 a la Llista Representativa del Patrimoni Immaterial de la Humanitat.
La presència de barraques de pedra seca al Parc de Collserola està vinculat sobretot al cultiu de la vinya. El Parc en té identificades unes cent vint, tal com es pot veure al mapa del Parc associat a l’entrada Barraques de vinya, on també es mostren els diferents tipus de construccions: https://www.parcnaturalcollserola.cat/barraques-de-vinya/
Altres enllaços d'interès
La pedra seca: Patrimoni immaterial de la Humanitat
Mapa de les construccions de pedra seca a Catalunya
Bibliografia sobre la pedra seca
Dins l’itinerari proposat es poden veure sis barraques de vinya en un recorregut circular amb sortida i arribada al Poliesportiu de La Bonaigua de Sant Just.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada