dijous, 8 d’abril del 2021

La riera de Vallvidrera o de la Rierada

La riera de Vallvidrera, també coneguda com la Rierada, té un recorregut de 12,1 km des del seu naixement als peus dels turons de Can Pasqual, on hi ha el pantà de Vallvidrera, fins a la seva desembocadura al Llobregat, a Molins de Rei.

L'itinerari proposat és resseguir tot el seu curs davallant primer fins a les Planes per dirigir-se després a can Balasc i retrobar el curs de la riera a can Bosquets, des d'on ja pren una direcció est-oest que permet recollir les aigües dels torrents del vessant nord de Collserola. Es tracta de seguir el seu curs en un itinerari d'uns 12,1 km i unes 3 h 30 min de camí, sense gaires desnivells, i que en algunes ocasions fa que haguem de travessar la riera, que pot arribar a dur un bon cabal en cas de pluges sostingudes. Totes les fotos estan fetes a la primavera llevat de dues fetes a principis de tardor. Track


A la Rierada hi trobem un magnífic bosc de ribera (imatges dels seus arbres) afavorit per l'existència d'un cabal constant durant tot l'any i una climatologia favorable. 
Bosc de ribera del Parc Natural de Collserola




Salt d'aigua de la Resclosa

Preocupació pel futur de la riera de Vallvidrera
En l'estudi d'abril de 2020 que van fer les seccions d'Ecologia i de Zoologia i Antropologia Biològica de la Universitat de Barcelona, es "[...] destaca la importància de la conca de la riera de Vallvidrera, tant pel manteniment d'ambients i espècies de conservació prioritària com pel seu paper estratègic com a connector ecològic" pel fet que aquesta riera és l'únic curs d'aigua permanent de la serra de Collserola. Al mateix temps, els resultats obtinguts de les observacions dels darrers anys mostren, a través de diferents indicadors biològics com els macroinvertebrats, insectes del grup dels odonats i el propi bosc de ribera, entre altres, una degradació de la riera de Vallvidrera. Aquest fet posa de relleu la seva fragilitat i és motiu de preocupació pels investigadors que han participat en l'estudi, comptant a més a més amb l'impacte negatiu dels futurs plans d'actuació urbanística que es pretenen dur a terme (Valoració estat ecològic de la riera de Vallvidrera). La mateixa preocupació ha estat manifestada per la Plataforma Cívica per a la defensa de Collserola en La riera de Vallvidrera d'octubre de 2020.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada