dimecres, 10 de febrer del 2021

Fonts de l'entorn de Santa Creu d'Olorda

 
A l'entorn de Santa Creu d'Olorda, entre els termes de Sant Just Desvern, Sant Feliu de Llobregat i Molins de Rei, hi ha un conjunt de fonts que es poden recórrer parcialment en un itinerari que iniciem des de can Solanes. És un itinerari llarg de 15 km, que vam fer en 4 h 15 min, el qual es pot escurçar o allargar en funció de si volem veure'n més o menys, seguint aquest ordre de fonts que es poden veure: de la Torre Abadal, de la Tartana (foto de dalt), de Can Ferrers, de Can Furriol i de Santa Margarida (Valldonzella). Track


Aquest és un itinerari per destacar diferents aspectes sobre els cursos d’aigua, les fonts i el seu manteniment. Les mines de la font del Broll i la de la torre Abadal són una constatació dels efectes del pas del temporal Glòria el gener de 2020 ja que la del Broll ha quedat inaccessible per la quantitat d’arbres caiguts, igualment que la d’Abadal, tot i que d’aquesta encara es veu la malmesa entrada.

Unes altres fonts han quedat tancades dins de les propietats, sense possibilitats d’accedir-hi. Tal és el cas de la font de can Parellada. Una tercera situació del tot irreversible és la “urbanització” i conversió en parc públic de l’àrea d’una font, popular fins més enllà de la meitat del segle passat. Tal és el cas de la font de la Salut de Sant Feliu de Llobregat.

Val també la pena parar esment que la majoria de les fonts són possibles per la presència d’una mina que capta l’aigua d’un aqüífer, sovint d’un torrent, i que habitualment omplia una bassa o safareig que permetia el rec dels horts. Totes aquestes infraestructures necessiten un manteniment que avui en dia, amb el progressiu abandonament del camp com a medi de vida, s’ha deixat de fer. Gairebé totes les fonts de l’itinerari en són un bon exemple.



Entrada a la font de la Torre Abadal coberta de branques i arbres caiguts (Febrer 2021)



Font de Can Ferrers situada molt a prop de la mina que és a peu de camí (Febrer 2021)


Font de Santa Margarida a Valldonzella (Setembre de 2013)



Foto de la font de Can Furriol en força bon estat i rajant (Febrer 2021)

Desviant-se una mica, des de Santa Creu a can Furriol es pot anar a la font d'en Marc (Març 2015)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada